Sınır Giriş-Çıkış İstatistikleri
Bakanlığımız, ülkemiz sınır kapılarında gerçekleşen turizm hareketlerine ilişkin aylık bazdaki hareketleri, hazırlamış olduğu bülten ile ilgililere sunmaktadır. Bu veriler Kültür Bakanlıgı resmi sitesi kultur.gov.tr adresinden alınıp tatil.name.tr tatil sitesi kullanıcılarını bilgilendirmek amacıyla oaylaşılmıştır.
İçeriğinde;
• Ülkemize giriş-çıkış yapan, bütün turistler ve günübirlikçiler de dahil, yabancı ziyaretçiler ile vatandaş sayılarına ilişkin bilgiler,
• Ülkemize giriş-çıkış yapan yabancı ziyaretçi ve vatandaşlara ilişkin ay-milliyet-giriş-çıkış yapılan sınır kapısı-kullanılan vasıta bazında bilgiler,
• Turizm gelir-giderlerine ilişkin veriler, turizmin GSMH, İhracat, İthalat gibi temel ekonomik göstergeler içindeki konumunu gösteren bilgiler yer almaktadır.
AÇIKLAMALAR
Turizm Bakanlığı, 1972 yılından itibaren, ülkemize giriş-çıkış yapan yabancı ziyaretçi ve vatandaş sayılarına ilişkin verileri sınır kapılarımızda Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Pasaport Polisi’nin tuttuğu milliyet bazındaki kayıtlardan elde etmektedir. Yabancılara ve vatandaşlarımıza ilişkin tüm ziyaretçi sayılarına günübirlikçi sayıları da dahildir.
Turizm geliri 1979 yılına kadar Maliye Bakanlığı, 1979 yılından sonra Merkez Bankası kayıtlarından sağlanmıştır. 1984-1990 yılları arasında Turizm Bakanlığı tarafından, 1991 yılından itibaren ise Merkez Bankası tarafından yürütülen “yabancı ziyaretçiler anketi” sonuçlarına göre tahmin edilmektedir.
1996-1998 yılları arasında Merkez Bankasınca yapılan çalışmalara paralel olarak; Turizm Bakanlığının DİE ile birlikte yürüttüğü “yabancı ziyaretçi anketi” sonucunda turizm gelirinin harcamalar bazında ayrıntılı olarak hesaplanması sağlanmıştır.
1999-2000 yıllarında turizm gelir ve giderine ilişkin bilgiler de T.C. Merkez Bankası kayıtlarından sağlanmıştır. 2001-2002 yıllarında ise Kültür ve Turizm Bakanlığının DİE , 2003-2004 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı, DİE ve T.C. Merkez Bankasının birlikte yürüttüğü “yabancı ziyaretçi anketi ” ve “çıkan vatandaş anketi” sonucunda turizm gelir ve gideri harcamalar bazında ayrıntılı olarak hesaplanmıştır.
Dünya Turizm Örgütü ve Avrupa Birliği ziyaretçi tanımına göre; yurt dışında ikamet eden vatandaşların Türkiye’ye gelmeleri halinde ziyaretçi sayılması gerekmektedir. Bu nedenle 2001-2004 yıllarında, Yurtdışında ikamet edip ülkemizi ziyaret eden vatandaşlar da anket kapsamına alınmış ve ülkemizdeki harcamaları tespit edilmiştir. Elinizdeki bültende, geçmiş yıllardan farklı olarak, vatandaş ziyaretçilerin ülkemizdeki harcamalarına ilişkin tablolar da yer almaktadır.
İSTATİSTİK VERİLER
Bültenin içeriğinin tamamını aşağıdaki “zip” dosyalarından indirebileceğiniz gibi, istatistik verilere ayrıca aşağıdaki diğer linklerden erişebilirsiniz